Hankkeen nimi: Suomi 100 kylissä!

Toteuttaja ja hallinnoija: YHYRES-kehittämisyhdistys ry – Leader YHYRES

Hanke on tarkoitettu Leader YHYRES toiminta-alueella (Isokyrö, Laihia, Vaasan Vähäkyrö) toimiville julkis- tai yksityisoikeudellisille yhteisöille tai säätiöille. Tuettavan kohteen tulee sijaita Leader YHYRES toiminta-alueella tai hyödyn tulee kohdistua toiminta-alueen asukkaisiin. 

Hankemuoto on yleishyödyllinen kehittämishanke.

Teemahankkeen toimenpiteet voivat sisältää erilaisia tapahtumia, tilaisuuksia ja juhlia, niiden järjestämistä,
järjestämiseen liittyviä kustannuksia sekä markkinointia. Tuen tulee kohdistua yleishyödylliseen toimintaan.

Teemahankkeella voidaan toteuttaa toimenpiteitä joiden kustannusarviot ovat 1 000  - 20 000 € ja tukiprosentti on 80 %.
Teemahankkeessa toteutettavat toimenpiteet valitaan ennalta sovittujen valintakriteerien perusteella.
Painotus on ensisijaisesti niissä hankkeissa, joilla luodaan uutta toimintaa alueelle ja hankkeilla, jotka ovat liian pieniä toteutettavaksi itsenäisinä kehittämishankkeina.

 

Suomi 100 kylissä-teemahankkeessa mukana olevat toimenpiteet;

Isokyrö

Isonkyrön Ylipään Nuorisoseura ry
Hankkeen tarkoituksena oli järjestää lasten ilmaiskonsertti keväällä 2017, sekä lapsille, että lasten vanhemmille. Esiintyjinä Orffit-orkesteri.  Syksyllä suunnitelmassa oli konsertti aikuisille. Esiintyjinä Marko Maunuksela sekä Susanna Erkinheimo.

Tapahtumat onnistuivat suunnitellusti. Aikuisten konserttiin saatiin tosin vähemmän osallistujia, kuin oli suunniteltu.

Tarkoituksena oli tuoda Isonkyrön Ylipäähän uutta toimintaa ja aktivoida alueen asukkaita.

Laihia

Eläkeliiton Laihian yhdistys ry.n hanke oli järjestää konsertti Laihian Nuorisoseuralla syyskuussa 2017.  Tällä tavoin he halusivat kunnioittaa itsenäistä Suomea sekä sen veteraaneja. Konsertti oli ilmainen osallistujille.

Konsertissa esiintyivät Parrattomat paapat ja naisryhmä Elnat, haitarimusiikin säestyksellä. Konsertti oli menestys ja saavutti laajan kuulijakunnan.

Laihian Jakkulan Kyläyhdistys ry.n hanke oli järjestää hyvänolon viikonlopputapahtuma  messumuotoisena syksyllä 2017 Laihian Nuorisoliitolla, Jakkulassa. Tapahtumassa olivat mukana mm. Kauneushoitola P.i.g.m.e.n.t, Lavis lavatanssi/jumppa Johanna Heino, Trager-terapia / kävely Hanna Vedenheimo.

Päivien ohjelma sai kiitosta monipuolisuudellaan ja leppoisalla tunnelmalla.

Laihian Ylipään Nuorisoseura ry.n hanke oli järjestää eri-ikäisille ihmisille erilaista toimintaa. Lapsille oli Miska Pressan Katti lastenkonsertti, mahdollisuudella myös karaokeen. Nuorille oli teemana tubetus, jossa esittäytyivät Mansikka ja ZoneVD (Töttöröö Network Oy) sekä Laihian oma tubettaja Eveliina. Aikuisemmalle väelle oli Ursularock, jossa esiintyi useita yhtyeitä.

Vähäkyrö

Kyrönmaan työpaja Arpeetin (Vähäkyrö/Vaasa) hankkeena oli järjestää Arpeetin 20 -vuotisjuhlat sekä avoimet ovet 24.5.2017. Tapahtuma toi samalla esille Arpeetin toimintaa, työpajoja sekä mahdollisuuden osallistua workshop-tyyliseen toimintaan tiloissaan.

Juhlapuhujana oli Anssi Kujala valtiovarainministeriöstä. Tapahtumassa oli esillä myös tarinoita Tervajoelta valokuvakollaasi ja pläkkyrimestari Tervajoelta.

Tapahtuma onnistui kiitettävästi, osallistujia oli nuorista vanhempiin. Tapahtuma oli suunnattu Arpeetin valmentautujille / asiakkaille, työntekijöille, sidosryhmille,kuin myös kaikille kiinnostuneille ihmisille lähialueelta ja kauempaa.

Kyrönmaan Martat ry

Hankkeen tarkoituksena oli järjestää Syödään yhdessä tapahtuma, Savilahtitalolla13.8.2017. Samalla tutustutaan uusiin ihmisiin, luodaan uusia kontakteja, lisätää yhteisöllisyyttä ja esitellään alueen toimintaa.
Elintarvikkeet pyrittiin hankkimaan lähialueen tuottajilta ja oman kylän kaupasta. Martoilla riitti kovasti touhua aterioiden esivalmisteluissa, leipomisissa ja talon koristelussa.
Erikseen oli tapahtumaan kutsuttu syömään Tervajoen Toukorannan kehitysvammaisten aikuisten asuntolan asukkaat. Heidän lisäkseen muita ruokailijoita oli runsaasti, tavoitteet ylitettiin kirkkaasti.

Vähäkyrö-Seura ry

Hankkeen tarkoituksena oli järjestää Erik Tulindbergin konsertti Vähänkyrön kirkossa 26.11.2017.
Tällä tapahtumalla pyrittiin tutustuttamaan alueen väestö Tulindbergin sävellystuotantoon ja samalla juhlistamaan 100 vuotta täyttävää Suomea. Konsertoijana oli klassisen ajan soittimia käyttävä Rantatie-kvartetti.
Tulindbergiä pidetään ensimmäisenä suomalaisena taidemusiikin säveltäjänä, hän oli syntynyt Vähänkyrön Saarenpäässä v.1761.

Vaasanseudun sosiaalipsykiatrinen yhdistys / Fyrrytupa

Hankkeen tarkoituksena oli yhdistää laajemmin erilaisista haastavista elämäntilanteista johtuen päivisin kotona olevia ihmisiä: työttömiä, eläkkeensaajia ja kotiäitejä. Myös yksinäisyyden poistaminen, päivätoiminnantarjoaminen, yhteisöllisyyden, osallisuuden, mielen hyvinvoinnin edistäminen sekä juurien tunteminen ja vahvistaminen.
Luentoja ja tapahtumia toteutettiin monipuolisesti.
Luentoja eriaiheista oli mm. Suomalainen mies-isyys (Kari Uusikylä), Suuret ikäluokat ja pula-aika (Marja-Liisa Mäkinen), Suomalainen nainen (Soile Luukkonen), Suomalainen kirjallisuus ja kulttuuri (Marko Hautala)
Muuta toimintaa oli Neulekahvila Fyrrytuvan tiloissa. Tavoittena oli kutoa sinivalkoisia villasukkia Vähänkyrön veteraaneille, sotainvadileille. Lisäksi naisille tehtiin hartiahuiveja.Sukkien ja hartiahuivien  saajat, mutta myös nåiden tekijät saivat hyvän mielen lahjoituksista.
Sukkien ja hartiahuivien jakokierroksen jälkeen Fyrrytuvan väki kokoontui sankarivainajien muistomerkille sytyttäen kynttilän kaatuneiden muistolle.
Juhannustanssit 20.6 Toukolan Nuorisoseuralla, orkesterinaan Duo Jari & Unski

Itsenäisyyspäivän kahvit veteraaneille 

Karjalanpiirakkapaja-tapahtumapäivässä tehtiin karjalainen perinneruoka tutuksi. Tapahtumassa järjestettiin myös karjalanpiirakan leivontakilpailu, jonka voitti Reetta Kilpiö.

 
Kyrönmaan ATK-palvelut