marrasmarkkinat 2019

 

Leader Yhyress,VASEKjaIsonkyrön Ylipään Nuorisoseura järjestävät Marrasmarkkinat isänpäiväviikonlopun lauantaina 9.11. 10 - 14.

Marrasmarkkinoilla on tarjolla laaja valikoima lähiruokaa ja käsitöitä!
Markkinoille tulee noin 30 myyjää, mukana on yrityksiä, yhdistyksiä sekä yksityishenkilöitä. Myyntipöydät täyttyvät muun muassa leivonnaisista, hunajatuotteista, kananmunista, lihasta, kalasta, mehuista, korteista, villasukista, tekstiilikoruista ja kransseista.

Nuorisoseuran väki järjestää markkinoiden yhteydessä peräkonttikirppiksen. Ulkona olevien myyntipaikkojen lisäksi nuorisoseuran eteisaulassa on myös muutama kirpputoripöytä.

 

IMG 5547

Isokyröläinen Sugar Daddies Co on yksi tuoreimmista Yhyres ry:n yritystuen saajista. Tukea se on saanut muun
muassa sovelluksen kehittämiseen, jonka avulla purkeissa oleva hunaja pystytään jäljittämään pesän tarkkuudella.

Selvityksen mukaan Leader-rahoitusta saaneet maaseudun yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin. Yli neljä viidestä Leader-rahoitusta saaneesta tuoreesta yrityksestä oli viiden vuoden jälkeen yhä toiminnassa. Valtakunnallisesti keskimäärin joka toinen uusi yritys ajautuu yritystoiminnan lopettamiseen jo viiden ensimmäisen vuoden aikana. Suomen Leader-ryhmien tekemässä selvityksessä tarkasteltiin toimintansa aloittavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Selvityksessä havaittiin, että jo pienillä investoinneilla syntyy uusia työpaikkoja. Yksi Leader-rahoituksella syntynyt työpaikka maaseudun pienyritykseen maksoi noin 5800 euroa julkisia varoja. Työpaikat syntyivät, kun yrittäjät saivat tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja ryhtyivät työnantajiksi. Suomalaisten mediaaniansiolla laskettuna julkinen panos työpaikan syntyyn palautuu verotuloina noin kymmenessä kuukaudessa.

- Vaikuttaisi siltä, että Leader-rahoitus antaa yrityksille merkittävän sykäyksen toimintaan. Korkea prosentti kertoo myös siitä, että paikallisesti on osattu tukea juuri niitä yrityksiä, joiden tuotteille ja palveluille on ollut kysyntää, sanoo Leader-asiamies Heli Walls.

Selvityksessä tarkasteltiin vuosina 2007-2013 Leader-yritysrahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saaneita aloittavia yrityksiä. Rahoitusta saaneista alkavista yrityksistä toiminnassa on vuonna 2019 edelleen noin 88 prosenttia.

Leader-rahoituksella tuetaan muun muassa maaseudun pienempiä yrityksiä uusissa investoinneissa. Rahoitusta haetaan paikalliselta Leader-ryhmältä, jonka hallitus tekee rahoituspäätöksen. Rahoitusta myönnetään Suomen 54 Leader-ryhmässä, jotka kattavat maantieteellisesti koko Suomen. Leader-toiminnan piirissä on puolet suomalaisista.

Selvityksessä tarkasteltiin alkavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen vuosina 2007-2013. Yhden Leader-rahoituksella syntyneen työpaikan kustannus on laskettu niistä yrityksistä, joiden saama tukisumma ja työllistävä henkilömäärä olivat tiedossa.

 Leader-rahoituksen vauhdittamana maaseudulle perustetaan vuosittain noin 120 yritystä. (Vuosina 2014-2018 myönnetty 498 perustamistukea).

Tukea tarjolla

Kyrönmaan Leader-ryhmä Yhyres ry on kuluvalla ohjelmakaudella (2014 - 2020) myöntänyt yli 50 yritystukea ja rahoittanut yrityksiä lähes 390 000 eurolla. Ohjelmakausi lähenee loppuaan, mutta vielä on tukea tarjolla.
- Määrällisesti meillä on hyvin myönnetty yritystukia, mutta strategian tavoitteet eivät ole täyttyneet rahamäärän suhteen. Uusia yrityksiä olisi toivottavaa saada enemmän, toiminnanjohtaja Matti Jaskari toteaa.

Toiveissa on saada myös lisää yritysryhmähankkeita, jotka tarjoavat työkalun yritysten toiminnan kehittämiseen. Kyrönmaalla toteutetaan parhaillaan kahta yritysryhmähanketta, Pysy mukana Sotessa ja Kasvua viennistä. PMS-hanke sisältää sosiaali- ja terveydenhuollon omavalvonnan ja laadunhallinnan valmennusta ja siinä on mukana seitsemän sote-alan yritystä. Toisen yritysryhmähankkeen tavoitteena on lisätä metalli- ja rakennusalalla toimivien yritysten vientiä. Siinä mukana on kolme yritystä.

- Toimialakohtaisesti toivottavaa olisi saada hakemuksia bioenergiatuotantoon ja sen kehittämiseen. Myös matkailu ja elintarvikkeiden jatkojalostus vaativat alueellamme kehittämistoimia ja niihin liittyviä investointeja, Jaskari listaa.

Rahoitustilanne tiukkenee luonnollisesti ohjelmakauden loppua kohti mentäessä, mutta Jaskari laskee, että elinkeinotoiminnan rahoitukseen on käytettävissä vielä ainakin noin 300 000 euroa.

Verkostoitumispäivä Munsalassa maaseutuohjelman kumppaneille

1

Lyhde III -tiedonvälityshanke järjestää yhteistyössä Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa verkostoitumispäivän 4.11.2019 Munsalagårdenissa Uudessakaarlepyyssä. Teemana on viesti, vaikuta ja erottaudu. Päivän tarkoituksena on tarjota hyödyllistä tietoa ja antaa hanketoimijoille mahdollisuuden tavata toisiaan. Päivän aikana kuullaan myös ajankohtaista asiaa maaseudun kehittämisrahoituksesta ja paikalla on henkilökuntaa ELY-keskuksesta ja Leader-ryhmistä, joten heidän kanssaan on mahdollista keskustella hankkeisiin liittyvistä asioista.

Vaasan yliopiston tutkijatohtori Niklas Lundströmin kertoo maaseudun paikkaseksikkyydestä. Paikkaseksikkäät yritykset uudistavat suhtautumistamme maaseutuun. Yrityksiltä voivat ottaa oppia myös muut maaseudunkehittäjät siinä, miten maaseudusta kerrotaan ja miten sen imagoa rakennetaan. Paikkaseksikkyyden elementtejä markkinoinnissaan käyttävä lohtajalainen Mö Foods esittelee oman yrityksensä brändiä ja toimintaa.

Vaikuttavuuden vaatimus korostuu, kun ohjelmakausi lähenee loppuaan ja kilpailu rahoituksesta kiristyy. Saila Tykkyläisen työpajassa opitaan, miten hankkeen hyvät teot kääntyvät mitattavaksi hyvinvoinniksi, kilpailueduksi ja euroiksi. Pernilla Howardin työpajassa tutustutaan luovaan sisältömarkkinointiin Storytellingin keinoin, se auttaa yrityksiä ja hankkeita erottautumaan ja sopii myös pienen budjetin markkinointiin.

Tilaisuus on tarkoitettu maaseutuohjelmasta rahoitetuille ELY:n ja Leader-ryhmien eli Aktion Österbottenin, Yhyres ry:n ja Pirityisten hankkeille sekä näiden toimijoiden sidosryhmille ja yhteistyökumppaneille.

 

Tilaisuus on maksuton, lounas on omakustanteinen.

Ilmoittautuminen 23.10.2019 mennessä: https://leaderpohjanmaa.fi/munsala/

3

YHYRES 20 ilmoitus

 
Kyrönmaan ATK-palvelut