hankemaailmanhelmetvalk

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla etsitään nyt Hankemaailman helmiä eli onnistuneita esimerkkejä maaseudun kehittämisestä ja yrityksistä. Kisassa on mukana maaseuturahastosta rahoitettuja yrityksiä ja yhdistyksiä. Pohjanmaan ELY-keskuksen lisäksi näitä hankkeita ovat rahoittaneet alueen Leader-ryhmät. Kyrönmaalta mukana on Leader Yhyres. Hankemaailman helmet -kisan voittajat julistetaan 9.11.2018 järjestettävässä hankegaalassa Maalahden Åminnessa.

 

IMG 2032  

   IMG 3842

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisassa on neljä sarjaa. Kisan Tulevaisuuden tekijä -sarjassa etsitään yritystä, jolla potentiaalia kehittyä ja kasvaa, innovatiivinen ote tai joka edistää kokeilukulttuuria. Yhyres ry:n ehdokas sarjassa on isokyröläinen Muwex Oy. Sen perustaja Miika Soini on nuorille tuttu tubettaja, joka päätti tehdä harrastuksestaan eli videoiden kuvaamisesta ammatin. Tuleva maatalon isäntä myy kuvauspalveluita maatalousyrityksille ja muille alan toimijoille, kuten urakoitsijoille ja lähituotteiden myyjille.

– Ei ole paljon ammattilaisia, joilla on tietoa sekä tästä aihepiiristä että kuvaamisesta. Minä tiedän, mihin kamera pitää osoittaa esimerkiksi erilaisia työvaihevideoita kuvatessa. Kilpailua ei tällä alueella oikeastaan ole, mutta haasteena on saada potentiaaliset asiakkaat ymmärtämään videoiden merkitys. Jos kuvan sanotaan kertovan tuhat sanaa, niin arvella voi, paljonko video sitten kertoo.

Yhyres ry:n tuella Soini on investoinut kuvauslaitteistoon.

– Itselle tuki on todella merkityksellinen. Ilman sitä olisi jäänyt investointeja tekemättä. Haluaisin elättää itseni kuvauksella, monikaan viljelijä ei hallitse teknistä puolta tai omaa kuvaamiseen samanlaista intohimoa, kuin minulla on. Tämä on työ, josta olen vuosia haaveillut.

Paikallisesta ponnistaen-sarjan hankkeen tai yrityksen toiminta lähtee paikallisuudesta, asuinpaikan juurista tai paikallisuuden brändäämisestä. Kyrönmaalla valinta oli helppo, sarjassa kisaa Kyrön Kievari Oy hankkeellaan, jossa remontoitiin Kyrön Matkailun Edistämiskeskus -vierailukeskuksen tilat. Paikallisuus on vierailukeskuksen toiminnan punainen lanka. Ravintolan drinkeissä pyritään käyttämään mahdollisimman paljon paikallisia ainesosia, niiden nimet ja tislaamokierroksilla esitetyt tarinat ammentavat Isonkyrön historiasta. Myös remonttien toteutuksessa halutaan käyttää paikallisia urakoitsijoita ja materiaaleja.

– Pyrimme saamaan paikkakunnalle uutta virtaa ja rahan pyörimään täällä. Uusia työpaikkoja on syntynyt ja muutamia uusia asukkaita on sen myötä saatu kuntaan. Olemme pystyneet tuomaan tänne vierailijoita kolminkertaisen määrän kunnan asukaslukuun verrattuna ja heitä on tullut ulkomaita myöden, laskeskelee toimitusjohtaja Miko Heinilä.

IMG 3211   IMG 3972

Ohjelmakauden oivallus -sarjassa etsitään nimensä mukaisesti oivallusta, innovaatiota tai uutta ideaa, jolla on saatu aikaa positiivista kehitystä. Kyrönmaan oivallukseksi valittiin Laihian Jakkurokki. Rokin idean äitinä toiminut Minna Niemi toteaa, ettei kaiken tarvitse aina tapahtua kasvukeskusten keskuksissa, vaan sivukylilläkin voi onnistua.

-Jos meinaa erottautua, niin sen pitää olla jotain omaa eikä mennä siinä, missä kaikki muutkin. Tapahtuman järjestelyt sekä siihen osallistuminen ovat lisänneet kylän ja koko Laihian yhteisöllisyyttä.

Neljännessä sarjassa etsitään onnistunutta verkostoitujaa. Tämäkin ehdokas tulee Laihialta, finalistiksi on valittu Laihian Nuorisoseuran 1917-hanke. Hanke, jossa toteutettiin näytelmä Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi, verkostoitui laajasti, yhteistyössä mukana oli muun muassa Vaasan kaupunginteatteri, Vaasa-opisto, Laihian kunta ja kunnan sivistys- ja kulttuuritoimi. Unelmien kesä 1917 -näytelmä onnistui niin hyvin, että uutta näytelmää puuhataan jo. Hankekoordinaattorina toiminut Pertti T. Lehto kuvaa tulosten olleen mykistyttäviä ja yleisömenestyksen valtavan.

– Tuhansia ihmisiä kävi katsomassa näytelmän, näytöksiä oli toistakymmentä Laihialla ja Vaasan kaupunginteatterilla kaksi juhlanäytöstä. Mukana koko produktiossa oli noin 55 henkilöä, 10-vuotiaista päälle 70-vuotiaisiin.

Gaalassa kisaa yhteensä 20 hanketta. Tuomaristo, johon kuuluvat tutkija Kenneth Nordberg Åbo Akademista, ylijohtaja Marja-Riitta Vest Pohjanmaan ELY-keskuksesta, kehittämispäällikkö Miia Lammi Muotoilukeskus Muovasta, EU-ohjelmakoordinaattori Tuija Puumala Keski-Pohjanmaan liitosta, kehittämisjohtaja Petri Jylhä Kaustisen seutukunnasta, kehittämissuunnittelija Kimmo Riusala Pohjanmaan liitosta sekä neuvotteleva virkamies Christell Åström Maa- ja metsätalousministeriöstä, valitsee voittajat.

- Pohjanmaalta löytyy monipuolisia hankkeita, rohkeita ihmisiä, innovatiivista otetta ja yhä halua tehdä asioita yhteisen hyvän ja oman asuinseudun hyväksi. Positiivisuus, tulevaisuuden usko sekä menestymisen halu olivat niitä piirteitä, jotka nousivat päällimmäisiksi esiin. Tällaisten hankkeiden avulla maaseutu tehdään kiinnostavaksi ja elinvoimaiseksi, sen sijaan että surkuteltaisiin, mitä alueella ei ole, tehdään jopa asioita, joita ei ole vielä kenelläkään, toteaa kisan järjestävän Lyhde II –hankkeen tiedottaja Kirsi Tikkanen.

 

 

 
Kyrönmaan ATK-palvelut